Weerstand opbouwen
(komt vaak voor in combinatie met kalk-tekort en verkoudheden)Als een ratje weinig weerstand heeft en wat kalk tekort komt (komt vaak in combinatie voor), dan kun je dat merken aan de volgende symptomen:

* De vacht van de rat glanst niet helemaal zoals het zou kunnen glanzen of ziet er ronduit dof uit. Een gezonde rat is te herkennen aan zijn of haar glanzende vacht.

* Een rat loopt veel te niezen of is verkouden en er kan wat roodachtige vloeistof, pyrofyne uit de neus komen. Wordt dit ernstiger, dan gaat de rat pruttelen (pruttelend koffiepotje, zo klinkt het) of piepen.

* De oogjes van de rat worden wat doffer van kleur, uit de traanbuizen kan pyrofine komen.

* De nageltjes van de rat, breken gemakkelijk af. Vooral na een zwangerschap, bevalling en het grootbrengen van de rittens, schiet moeder er soms zelf nog wel eens een beetje bij in.

* Een ratje breekt of kneust gemakkelijk een pootje.

Komen bovenstaande symptomen vaker voor, dan is er sprake van een kalktekort. In dit soort gevallen kan het verstandig zijn om 'Urticalcin' (Brandnetel) door het water te doen en de rat hiermee te helpen zijn weerstand terug te winnen en/of zijn of haar kalk-tekort in te laten lopen middels natuurlijke producten of een betere voeding. Tekorten hieraan kan je constateren aan de slechte groei van nagels en een doffe vacht. Het is belangrijk dit niet te negeren. Kalk is belangrijk voor veel vitale delen van het rattenlijfje en een tekort hiervan, maakt dat de rat eerder kan overlijden. Het toevoegen van Lijnzaad en Sesamzaad aan de voeding kan hier al heel veel aan doen.

TEVEEL LIJNZAAD GEEFT DIAREE. DE RATTEN HOEVEN HET NIET ELKE DAG IN DE VOEDING TEGEN TE KOMEN !!! Hooguit 50-75 gram Lijnzaadbrokjes per kilo toevoegen is meer dan genoeg. Dan spreek ik over kleine Lijnzaadbrokken. Te bestellen bij de Baroen. Vraag om kant en klare brokjes, het is hard materiaal! Het helpt meteen om de tanden kort te houden.

Als u veelzijdig voert (twee of meer merken voer mengen helpt al heel veel) dan zullen bovenstaande symptomen waarschijnlijk minder vaak tot niet voorkomen. Het loont daarom de moeite om de voeding veelzijdiger te maken als u constateert dat dit soort gebreken optreden. Waarom achter de feiten aan lopen, waarom niet vooruit denken en het probleem voor blijven? Vraagt u bij de dierenspeciaalzaak naar vers voer uit de groothandel, hoe eigenwijs u ook gevonden wordt. Vijf maanden is een halfwaardetijd. Wil je daar onder blijven dan is het beter om geen voer aan te schaffen dat al drie tot vier maanden oud is.

Urticalcin mag in verschillende kuren over een jaar verspreid, gegeven worden. Urtica' of 'Brandnetel is in de zomer vaak nog wel te vinden langs de wegen, maar heeft in stadse gebieden als ernstig nadeel dat de auto's de plant zodanig kunnen vervuilen dat er stoffen in de plant zitten die slecht zijn voor de rat. Urticalcin is dus wat dat betreft een stuk veiliger, tenzij je woont in een natuurlijk gebied, waar genoeg brandnetels op verre afstand van autowegen en straten, te vinden zijn. Urticalcin kun je in zo'n geval toevoegen aan het water van de ratten. Zo'n 2-6 tabletten, naar gelang de klachten zijn, in een fles van 500 ml water. 

Nog andere simpel producten (te koop in de groentenwinkel) in de strijd tegen een weerstand die het af laat weten, zijn: winterwortels, paprika, sinaasappel, appel, granaatappel, advacado, kiwi en framboos (vruchten, takken, bladeren en wortels), bessen en aardbeien (zelfde verhaal als bij de framboos).

Groenten en fruit dat je in de winkel hebt gekocht vooraf even afspoelen onder de kraan met een klein scheutje appelazijn (of op de biologische tour gaan met je aankopen) en lekker op laten knagen door de ratten. Behalve deze producten (hier genoemd) kun je even verder kijken op de website voor nog meer ntuurlijke producten die je elke dag zomaar kan eten. Met een beetje ruimte in een tuin, kan je soms je ratten al aardig voorzien. Zeker als je er niet zo veel hebt. Het is echt een kwestie van creatief omgaan met ruimte en ideeŽn hebben wat je daarmee kunt doen. Stop het eens in een doosje (overgebleven van aankopen die je voor jezelf gedaan hebt) en stop het eens vol met van alles en nog wat. De ratjes hebben de tijd van hun leven en jij (u) waarschijnlijk ook. Ze doen alles om het doosje open te krijgen en 'de buit' binnen te halen.

Het belang van deze eenvoudige benadering van 'eten' bij ratjes kan niet vaak genoeg benadrukt worden. In de natuur krijgen ze ook geen netjes schoongemaakte plantjes kado van mensen (als het om hele aardbeienplanten gaat bijvoorbeeld). Daar zoeken ze zelf hun kostje bij elkaar. Waarom zouden ze dan nu in de luxe positie moeten verkeren dat ze geen enkele moeite hoeven te doen voor hun eten (hetzij door ons in een doosje gedaan of gewoon een verse plant vanuit de tuin, die toch af zou sterven in de winter)? Onze ratten worden al zo verwend doordat ze het zo voorgeschoteld krijgen en er verder niet naar naar op zoek hoeven te gaan. Helaas hebben ze bij ons de pech dat 'wat ze echt nodig hebben' niet direct voorradig is in een kooi. Daarom rust de verantwoordelijkheid bij ons om dit voor onze ratten te regelen. Aangezien wij ze hebben willen aanschaffen, zijn wij ook verantwoordelijk voor hun voedselpatroon.

Houdt wel in de gaten dat 'Urticalcin' op langere termijn gebruiken, het risico met zich mee brengt dat een teveel kalk  op de organen van de rat kan gaan slaan. Dit middel dus in perioden gebruiken en niet continu !!

Ter ondersteuning van de Urticalcin kan er ook vitamines bijgegeven worden. Bogena is hiervoor zeer bruikbaar, maar ook iets als 'Quicko Knagers-vitamines' of gewoon verse kruiden (bij voorkeur uit Biologische kwekerijen). Dit moet ingevoerd worden uit Duitsland en is dus niet overal verkrijgbaar in de handel. Een beetje 'zichzelf respecterende' dierenspeciaalzaak, bestelt het voor je als je er om vraagt. Zeker als je vraagt om meerdere flesjes tegelijk. Het is erg lang te bewaren in de koelkast.

Zelf zijn we al een aantal jaren gestopt met Quicko (d.d. 20 juni 2017) omdat Propolis in principe hetzelfde doet als knagersvitamine. Je kunt dus voor jezelf kiezen waar je voor wilt gaan. Propolis werkt ook nog eens anti-biotisch op allerlei aandoeningen. Een variant hiervan zijn de Bijenpollen

Op 1 flesje van 320 ml doe ik gemiddeld zo'n druppeltje of 3-5 van het merk DIPO. Regelmatig samen met melkzuurbacteriŽn (Dipobac) afhankelijk van de ernst van de situatie of een onderhoudsdosis. Ik heb de ervaring dat het heel krachtig werkt. Van deze melkzuurbacterie heb je maar 1 mespuntje nodig voor 320 ml water in principe. De hoeveelheid bacteriŽn vermeerderen zich in het darmstelsel, waardoor lichaamsprocessen beter verlopen. Het principe is dat het een bacterie is die je nodig hebt in je darmen om orde op zaken te stellen. Heb je ze te weinig in je darmen, dan verlopen de verteringsprocessen niet goed. (Daarin is de rat overigens gelijk aan de mens, allergische reacties overal op zijn veel voorkomend.)  Dosering is een mespuntje op een flesje water, een paar keer per week, met tussenperioden waarin je het even helemaal niet geeft.  Het kan geen kwaad om het heel regelmatig wel te geven. Het kan voorkomen dat ratten heel erg last hebben van allerlei verkoudheden tijdens de overgang van de winter naar de  lente en van de zomer naar de herfst. Juist op die momenten zie je vaak verkoudheden toeslaan.

Heb wel in de gaten dat Propolis inzetten op het moeilijkste moment van een SDAV-aanval op je ratten, even een tijdelijke verslechtering kan geven. Dat hoeft niet overigens, het kan ook gelijk goed gaan, afhankelijk van de sterkte van het immuunsysteem van de rat waar het over gaat. Beter is om preventief te werken, dan slechte tijden af te wachten. Uiteindelijk hoef je dan niet zoveel Propolis te geven in tijden van nood om bijv. een verkoudheid recht te trekken. Wij geven vaak nog maar ťťn tot twee keer een beetje Propolis bij per 2-2,5 week, maar blijven wel regelmatig de melkzuurbacterie bijgeven. De effecten hiervan zijn over de generaties merkbaar, maar dan zijn we ook al sinds 2008 bezig om onze dieren regelmatig te onderhouden met deze weerstandsverhogende middelen.

Aangetekend hierbij: Weerstand is altijd afhankelijk van de correcte genetica in de achterliggende foklijn, degelijk voer en een correcte vitamine- en mineralenbalans. Het is in het belang van de dieren zelf om hier iets aan te (gaan) doen, ook al gebeurt dat pas op een later tijdstip. Het is nooit te laat om iets te veranderen in de voeding als u dat nog niet gedaan hebt/had en dit wel terecht is !

Ik heb geen ervaring met winkelratjes die hiermee beginnen.... De resultaten hiervan zou ik graag eens terughoren van mensen die dit net ontdekt hebben en er mee begonnen zijn. Sowieso bij winkelratten is het raadzaam om de weerstand van uw huisdier omhoog te krikken, omdat hier niet altijd parate kennis (of de wil) aanwezig was, om hier op te letten bij het fokken van de ratten. Er is heel vaak geen genetische achtergrond bekend. U kunt geluk en u kunt pech hebben met de natuurlijke sterkte van een rat (of niet) !

Meer informatie over ondersteunende fytotherapeutische middelen, kun je vinden bij Verkoudheid bij ratten Sowieso raden we aan om ratten standaard preventief Bijenpollen te geven en bij ziekte Bijenpollen in combinatie met Propolis Al of niet in combinatie met antibiotica en vitamines!

Ziet u door de bomen het bos niet meer, dan mag u ons altijd mailen. We zullen u vrijblijvend en gratis helpen om een passende aanpassing te maken aan het dieet van uw ratten. Wat u hiermee doet is geheel uw eigen zaak, maar u kunt zelf iets doen bij twijfel aan de gezondheid van uw rat(ten) voordat situaties escaleren.

 Copyright 2000 - 2021 by Rattery R&R