Huisvesting van de rat

 

Een rat huisvest je bij voorkeur in een grote ruime kooi met voldoende tralies om te kunnen klimmen of in ieder geval (in geval van glas) in een kooi die voldoende ruimte biedt om genoeg variatie in dagelijkse dingetjes te kunnen hebben op een dag. De tralies mogen niet te ver uit elkaar staan, anders gaan de rittens aan de wandel in de kamer, met alle gevolgen van dien. Voor oudere dieren vinden wij dit juist weer een mindere huisvesting, omdat de kans op breuken toeneemt als de rat wat minder flexibel wordt. Dan is een aquarium vaak een betere huisvesting. Ook het huis waar u in woont is bepalend voor de huisvesting van uw ratten.  In een oud (en/of groter) huis met kieren en weinig dubbele isolatie is een traliekooi kouder voor uw dieren.  Glas is dan vaak in de wintertijd warmer. 

Ook binnenvolieres of grote aquaria doen het goed voor een rat, als je er maar voldoende slaapgelegenheden, loopstokken om van de ene kant naar de andere kant te gaan, een stuk rioleringspijp om te spelen, in hebt hangen. Ook een hangmat vinden ratjes erg lekker om in te slapen. Afgeknipte broekspijpen, kontstukken van spijkerbroeken ect. worden erg gewaardeerd. (Naai deze aan de onderkant wel dicht en laat de ritssluiting open staan.) Dergelijke 'textiele sloop-objecten' kun je het beste vastzetten met veiligheidsspelden. Ook hangmatjes kun je gewoon maken van oude t-shirts etc., die je anders toch weg zou gooien. De ratten zijn er nog blij mee.

De plaats van de kooi moet tochtvrij zijn en het liefste in de woonkamer. Een rat is een sociaal dier wat erg veel waarde hecht aan contact met zijn baas.

Wij gebruiken Plospan als bodembedekking en geen zaagsel (!) , wat standaard in de dierenwinkels te koop is. Deze is veel te stoffig en bevat stoffen die slecht zijn voor de gezondheid van de rat. De discussies over Plospan lopen nog, maar over het algemeen is Plospan algemeen aanvaard als een goede bodembedekking. Vooral astmatische mensen reageren nog het beste op Plospan, omdat de rat en de mens (beiden) sneller last hebben van 'stofgevoeligheid' op de longen. Plospan is verhit geweest tot 60 graden Celsius en toen in rap tempo afgekoeld, waardoor alle stof verdwenen is uit de houtvezels en het 400x z'n eigen gewicht op kan nemen. We raden u het overigens niet aan dit daadwerkelijk uit te proberen... De bodembedekking dient vlak voordat het echt gaat ruiken verschoond te worden. Als je pas verschoont als er een ammoniak-lucht hangt, dan ben je feitelijk te laat! Hoe erg die lucht kan worden, heeft ook overigens ook heel erg veel te maken met het voer wat u geeft. Deze lucht (afkomstig van de urine) is erg slecht voor de longen, maar ook voor uw gezondheid. De bodembedekking langer als een week in de hokken laten liggen is dus geen aanrader !!

Heel belangrijk voor de ratten is dat alles makkelijk en goed schoon te maken is.

Hangmatjes zijn bijvoorbeeld weer schoon te krijgen in de wasmachine, slaaphokjes kunnen zonder problemen in een sopje schoon gemaakt worden. Houdt er wel rekening mee dat een rat vies erg lekker vindt ruiken en dus meteen bij het terugkomen in zijn hok de boel weer lekker onder plast, om het zijn luchtje te geven.  Ook oude handdoeken / theedoeken en badddoeken en oude overhemden en shirts kunnen dienst doen om lekkere slaapplekjes te maken voor de dieren. Dat doen ze meestal zelf.  ; )  In magazijnverkopen kun je nog wel eens aan goedkopere theedoeken en handdoeken komen. Gebruik er gordijnklemmetjes voor om ze vast te hangen en het werkt prima.

Plastic plateaus kun je daarom doordeweeks het beste schoonmaken met een lapje wat je door wat kokend water hebt gehaald (kijk wel uit voor de warmte, met je handen en zorg dat je ratten er niet mee in aanraking komen). Het werkt effectief en de ratjes gaan er minder snel op plassen naderhand, vanwege de luchtjes die schoonmaakmiddelen achterlaten. In tegenstelling tot het eigen lichaamsgeurtje wat voor de rat heel belangrijk is, is de rat wel een heel schoon dier op zichzelf. Een rat poetst zichzelf meerdere keren per dag.

Geschikte rattenkooien zijn volieres voor chinchilla's, frettenkooien (beide type kooien vanwege de dikkere coating op de tralies). Fer Plast- en Freddy Savic-kooien zijn bekende merken. Deze kooien vallen in de duurdere klasse (gemiddeld tussen de 82,50 - 250,00 euro) maar gaan absoluut langer mee als goedkopere kooien met dunnere tralies. De Freddy Savic is verkrijgbaar in twee verschillende hoogtes: 38 cm - en 80 cm hoogte. Deze kooien zijn 80 cm lang en 50 cm diep. Een goed adres voor deze kooien is de 'Rattenwinkel' in Noord Scharwoude of kan besteld worden bij de plaatselijke dierenspeciaalzaak.




Nieuwe huisvesting in de zomer van 2016


In de zomer van 2016 hebben wij onze dieren opnieuw gehuisvest in grote kooien van 1.50 x 0.50 x 0.50 cm hoog en ook zijn er enkele kooien gebouwd van 2.50 x 0.60 x 0.60 cm voor een paar grotere groepen. Dit vinden de ratten erg leuk.



De wat oudere ratjes die me smekend aankijken of ik asjeblieft hun waterflesje van de grond op wil pakken op het moment van beneden komen na de nacht. Wij gebruiken Plospan houtvezel (ontstofd en verhit waardoor de genetische eigenschappen gewijzigd zijn) voor onze dieren omdat dit voor ons het allerbeste werkt.



En hier lag dus het waterflesje..... Te enthousiast gedronken waardoor het naar beneden gevallen is... Ik heb er al standaard elastiekjes om gedaan om juist dit te voorkomen. Vandaag (9-12-2016) dus nog maar een elastiekje erbij knopen, dan is het probleem opgelost.


Aangenaam kennis te maken......

Deze hokken staan dus ook bij Rattery Rivka, sinds de afgelopen zomer (2016). We hebben er bij elkaar 11 kooien gemaakt van allerlei restmaterialen die we opgekocht hebben op de Marktplaats. De tralies komen van oude kooien waar we nooit de tralies van weggooien, om dit hergebruik nog te kunnen doen. Wat u hier niet ziet is de grote-maat-kooi van 2.50 meter x 0.60 x 0.60 cm van Rattery Rivka. Wij geloven in het houden van ratten in groepen van minimaal vier - vijf dieren op z'n minst.

Vanwege de bouw van deze hokken (met elkaar als gezin!) hebben we tijdelijke huisvesting moeten bijlenen van een andere fokker om onze dieren - tijdelijk !! - in te huisvesten, doordat een deel van de oude kooien toen al opgeruimd moesten worden om plaats te maken voor de nieuwe kooien. De ruimte in huis werd hierdoor, in deze paar weken, wel heel erg ingeperkt! Hiervan hebben sommige reserveerders wel iets meegehad omdat ze in deze periode ratjes hebben gehaald bij Rattery Rivka. Gelukkig heeft deze 'bottle-nek' niet lang geduurd. : ) Vlak nadat de eerste ratten over konden naar de nieuwe kooien kregen we onze ruimte in huis weer terug en kon de 'leenbehuizing' weer geretourneerd worden aan de rechtmatige eigenaar.

De eerstkomende jaren hopen we met deze kooien vooruit te kunnen. Overigens zijn niet al onze oude kooien zijn er uit gegaan, enkele glazen behuizingen zijn gewoon nog  steeds in gebruik, omdat deze zo prettig werken en de ratten het er in naar hun zin hebben.






Vanaf een uurtje of drie in de middag gaat de letverlichting aan. In de avonduurtjes kun je dan zoiets zien als dit soort taferelen. Ik was hier de flesjes water aan het vervangen en kon nog net op tijd deze foto maken van de rattenjongens. De ratten liggen hier heel geduldig te wachten op het water, omdat ze weten dat ik er mee bezig ben. Een half uur daarvoor had ik ze van de ene kant naar de anderen kant van de kooi "gejaagd" met een stoffer en een blik, waar ze niet zoveel van moeten hebben, omdat ze weten dat ik dan hun bodembedekking weghaal. Eigenlijk willen ze dat niet zo graag, want na zes dagen 'ruikt het net zo lekker naar hun eigen luchtje...' en dan komt het vrouwtje weer langs om dat weg te halen...."Niet leuk dus". Maar toch als er dan weer schoon in ligt, is het ook wel weer goed. : )

Waarom wij deze bodembedekking gebruiken en zo vaak verschonen, kunt u (naast bovenstaande reden) ook lezen bij Vroegtijdig overlijden
. Dit heeft een hele duidelijk reden. Voornamelijk dat deze bodembedekking bij (met name ) veelvuldig verschonen goed betaalbaar is. Met de medische achtergrond waartegen wij dit gebruiken is dat een heel belangrijk argument.





Copyright 2000 - 2024 by RR