Alle updates op een rijtje (verkort), teruggaand tot 1 december 2002.
In de tussenliggende jaren zijn de meest belangrijke onderwerpen blijven staan en de rest van de informatie is verwijderd.

All updates in line, going back (in short) until December 1, 2002.

Achtergrond update : eigen gemaakte foto tijdens onze vakantie in februari 2010.

 


Terug naar de startpagina

Back to the startpage
Laatste update :

25 april 2021


Er heeft een naamsverandering plaatsgevonden van "Rattery Rivka" naar  "Rattery Noah's Ark" (sinds november gelokaliseerd in Ede,  GLD).  De verbondenheid tussen beide ratteries is hiermee niet verbroken, maar blijft gewoon bestaan.


-------------------------------------

21 april 2021

Bij  Weerstand is de dosering aangegeven van de DIPO voor ratten, mocht u daar naar op zoek zijn.
http://www.dipoproducten.nl/page12.php


-------------------------------------16 november 2020

Er zijn wijzigingen doorgevoerd in de rattery-adressen vanwege de verhuizing van rattery Rivka naar Gelderland (Ede).  Als u wilt reserveren of vragen hebt, kijkt u dan eerst even op onze startpagina hoe reserveringen gemaakt kunnen worden afhankelijk van uw woonplaats?    Leest u bij onze contact-informatie even de mogelijkheden door omtrent reserveren? Hier is over nagedacht.  


-------------------------------------


5 februari 2020

De website wordt in z'n geheel doorgelopen op oneffenheden en linken die niet meer werken na een bepaalde tijd. In de afgelopen jaren is er veel informatie bij gekomen. Deze website is net zo oud als onze rattery is en door de tijd heen regelmatig bijgewerkt/opgeschoond op details.


-------------------------------------

22 mei 2019

Aanschaf van jonge ratten
Link toegevoegd van een documentaire over dierenwinkeldieren.


---------------------------------------


28 maart 2019

Onder Eerste Hulp hebben we een kleine huisapotheek gezet met betrekkelijk eenvoudige middelen die iedereen in huis kan halen en die op sommige momenten erg goed uitwerken als je ze nodig hebt.

Contact is aangepast aan de huidige situatie. Sinds kort zijn we bereikbaar via een appje. Dit kan heel prettig zijn om snel te kunnen reageren.

Voeding is bijgewerkt.

Lichaamstaal is bijgewerkt met tekeningen over rattengedrag.


---------------------------------------

13 maart

De "Zwarte dood" werd niet overgedragen door ratten, maar door menselijk verkeer onderling, middels virale besmetting.
Opgegraven skeletten uit de 14e eeuw laten zien dat mensen in Londen in slechte conditie waren door landbouwproblemen door verschuivingen in de gedragingen van het weer.

Een link die ook wijst naar de feiten van de zwarte dood, kunt u hier vinden.---------------------------------------

10 februari

Vandaag hebben we een link opgenomen binnen het menu van de Kruidenlijst - Vroegtijdig overlijden over het drinkwater in Nederland en waarom we een voorstander zijn van het filteren van kraanwater. Vier onderzoekers van het waternet hebben dat aangegeven en gemeld op NU.nl vandaag. Een artikel als dit noopt om er iets mee te doen. U vind de link in het tekststukje waar het gaat over tumoren.


Urticalcin is bijgewerkt d.d. 8 februari, evenals de tekst (wat ook al langer op de website staat) over vitamine C

Bij Naslagwerk een klein stukje tekst er tussen gezet (onderaan het document, engelstalig) waarin de leeftijden van ratten en mensen vergeleken worden met elkaar. Of het helemaal klopt, kan ik niet met 100% zekerheid zeggen, maar het is het meest gangbare document wat er bestaat over de leeftijden van ratten.

Voeding is bijgewerkt op het aspect groenten.

Vroegtijdig overlijden en Weerstand zijn matig aangepast met een omschrijving over het voorkomen van plakpoep bij ratten.


De SinaÔ Stekelmuis, Gerbils, Lemmingen en de Hamsters zijn (weer opnieuw) op de website gezet bij "Overige Knaagdieren" in het hoofdmenu. Er is niet zo heel veel te vinden over de Lemmingen en de Stekelmuis, omdat deze dieren nog niet zo heel veel bekendheid genieten.


---------------------------------------

30 januari 2019

Bij Naslagwerk een klein stukje tekst er tussen gezet (onderaan het document, engelstalig) waarin de leeftijden van ratten en mensen vergeleken worden met elkaar. Of het helemaal klopt, kan ik niet met 100% zekerheid zeggen, maar het is het meest gangbare document wat er bestaat over de leeftijden van ratten.


---------------------------------------


11 januari 2019

Vroegtijdig overlijden en Weerstand zijn matig aangepast met een omschrijving over het voorkomen van plakpoep bij ratten. Gebaseerd op eigen ervaring.
---------------------------------------

27 december 2018

Hoe komen we aan de dumbootjes onder de ratten en hoe gezond is het eigenlijk?


---------------------------------------

23 november 2018

De website is weer geupdate voor het komende (nieuwe) jaar. Het onder onderwerp Mijt is bijgewerkt.---------------------------------------


5 augustus 2018

De link van Klokhuis bij "Albinisme" is hersteld, nadat deze verplaatst is door schooltelevisie.

---------------------------------------

10 juli

Winkelratjes of stamboomratjes is losgemaakt van de index.---------------------------------------


28 maart 2018

Stinkende ratten of te wel "Ik heb liever geen mannetjes, want die stinken zo...." toegevoegd aan de website.


---------------------------------------

9 maart 2018

Misschien is het goed om op te merken dat wij een kleinschalige rattery zijn? Uit contacten met anderen is gebleken dat we (door de omvang van onze website) soms worden aangezien als een grotere rattery. Dat is niet waar. We hebben gemiddeld zo rond de 35 dieren zitten in een huiselijke sfeer en doen er alles aan om ze zo sociaal mogelijk aan u te overhandigen. Op de website kunt u alles lezen over onze gedachten, plannen, handelswijze en manier van aankijken tegen onze hobby. Kijkt u eens op onze website? Het staat vol met 18 jaar kennis die we vergaard hebben en online gezet. U kunt er wellicht iets mee, zeker als beginnend rattenhouder. We willen graag bijdragen aan een gezond rattenbestand in Nederland, hoe dat gebeurt is niet belangrijk. Als het maar gebeurt. Samen met andere ratteries (die gewetensvol bezig zijn en zich toeleggen op perfectie van de ratten in het algemeen) willen we daar heel graag ons aandeel aan leveren, zodat uw ratten een goed leven kunnen leiden.

Nieuwe onderwerpen :

Suiker vernietigd hersencellen

Gevoelige snorharen

---------------------------------------

18 februari 2018

Bij Communicatie ratten is een link toegevoegd over de snorharen van de ratten en Gehoorsgevoeligheid

---------------------------------------


23 januari 2018

Voor de nestjes in 2018 (en daarna) is er een nieuwe pagina aangemaakt. We hebben een nestje liggen en dat geldt ook voor rattery Muratto in Maastricht.
Ook daar is een nestje geboren. Wat later als bij ons. Voor beide nesten kan gereserveerd worden.


---------------------------------------

18 december 2017

Twee nieuwe meldingen binnen gehad van twee ratten die heel dicht tegen de drie jaar liepen bij het overlijden (2 jaar en bijna 11 maanden).

Contact is aangepast.

Naslagwerk


---------------------------------------


31 augustus 2017

Volgens artsen heeft vitamine C een veelbetekenende functie in het herstel van van mensen. Daar was Dr. F.R. Clenner al heel veel jaren eerder achter en pastte het ook nog eens toe, alleen geloofde niemand hem toen. Tot op heden wilde nog niet iedereen aannemen dat vitamince C heel erg geneeskrachtig was (in grotere hoeveelheden), maar nu begint het tij te keren. De heren doktoren hebben ontdekt dat het wel degelijk invloed heeft. Ook voor onze ratten geldt dit. Overigens geldt dit ook voor vitamine D Het is voor ratten ontzettend goed om in de zomertijd buiten te zijn.


Rat en mens hebben veel meer gemeen met elkaar als we denken in onze lichamelijke eigenschappen als het gaat om het imuunsysteem.

Ascorbinezuur is toegevoegd aan de website.

---------------------------------------

16 & 26 augustus 2017

Citroenmelisse (een ondergewaardeerd kruid) is opgenomen in de lijst bij Eerste Hulp
, onder 'Infecties en huidallergieŽn'.

Verkoudheid is bijgewerkt met een opmerking onderaan de pagina betreffende Soyaproducten in plaats van Zuivelproducten.

Op 26 augustus zijn ook de vervolglinken (gelinkt aan goede voeding en de effecten hiervan; een voorwaarde voor de gezondheid van de ratten en alle levende wezens) nog wat verder aangepast. U kunt hier zowel de bron bekijken als de overgenomen informatie. Een aantal linken zijn niet genoemd in het menu, maar staan wel genoemd in de tekst en zijn zeker de moeite waard om door te lezen.

---------------------------------------

23 april 2017

Zomer 2016 hebben wij gebruikt om onze kooien aan te passen aan de nieuwe maatgeving die voor de komende jaren verplicht gesteld gaat worden voor de hobbyhouderij. Wellicht bent u in deze periode bij ons binnen geweest en hebt u ons aangetroffen in de overgangssituatie waarin onze dieren tijdelijk (!!!) gehuisvest zaten in kleinere hokken. Het bouwen van de nieuwe verblijven heeft ons een paar weken gekost, waarin we flink doorgepeest hebben, om al onze ratten zo snel mogelijk uit de kleinere behuizing te halen en ze in hun nieuwe verblijven over te kunnen zetten. Op de website kunt u zien hoe de huidige huisvesting geworden is als u in deze tijd bij ons geweest bent? Met deze kooien kunnen we de komende jaren weer verder.


De ratterynaam is vanaf september 2016 afgekort tot Rattery R&R. Dit omdat we tijdens shows vaak de naam Combinatie R&R gebruiken en het met deze naamsverandering wat ťťnduidiger wordt wie we zijn.

---------------------------------------

1 maart 2017

DNA en erfelijke eigenschappen. Wat is "Epigenetica" ?

Het originele document van de Ratsewer (over SDA en SDAV)
is in het hoofdmenu verwerkt, omde vindbaarheid te vergroten.
Tevens ook een filmpje toegevoegd aan de pagina van een rat met een versnelde ademhaling ten gevolge van een ernstige verkoudheid.

Suiker vernietigd het brein van ratten---------------------------------------


20 februari 2017

Vroegtijdig overlijden bijgewerkt.

Kleine tekstuele veranderingen aangebracht in "Huisvesting". O.a. een link gezet op voeding die wijst naar de link van 2 februari.

SDAV-document van de Ratsewer uit Groningen in het hoofdmenu gezet, om de vindbaarheid te vergemakkelijken.
U kunt kijken bij Middenoorontsteking voor informatie die vaker gezien wordt als een uitwas bij SDAV. Het loont de moeite om deze informatie mee te nemen naar een dierenarts als uw rat ziek is en de symptomen komen overeen.
---------------------------------------


2 februari 2017

Bij Ratteninformatie is er een extra onderwerp toegevoegd
Eiwitten bijvoeren

---------------------------------------


14 december 2016

De startpagina is in detail bijgewerkt.

We zijn teruggegaan naar onze eigen werkwijze (zonder overheidsregeltjes aangaande verkoop van dieren), die in essentie gelijk is aan wat de overheid wil zien aan professionaliteit in de fokwereld. De essentie hiervan (o.a. goed contact met nieuwe eigenaren, afkomst van de rat moet bekend zijn etc.) is bij ons al jaren de normale praktijk en vinden wij op zich veel belangrijker als alles wat daaromheen zwerft! Regeltjes maken niet dat iemand ineens beter of anders met zijn dieren omgaat. Als iemand dat al gewend is te doen, dan zal zo iemand dat blijven doen. Doet iemand dat niet, dan zal zoiets ook niet zomaar ineens veranderen, omdat een overheid dat verplicht wil gaan stellen. Dat moet in je zitten. Ook aanwezige fokvaardigheden (waardoor de leeftijden omhoog kunnen gaan van de dieren) verander je niet met regeltjes van bovenaf. Dat moet je geleerd hebben in de jaren dat je fokt of - nog beter - je laat je onderwijzen door collegafokkers die langer fokken dan dat jezelf doet.

---------------------------------------

8 december 2016

Huisvesting is bijgewerkt.

Deze zomer hebben we veranderingen doorgevoerd in onze huisvesting. Dat kŠn een aantal mensen zeker niet ontgaan zijn, omdat ze in deze periode ratjes bij ons gehaald hebben en de situatie nogal hectisch was om deze reden. Inmiddels zijn we volledig overgeschakeld op de nieuwe verblijven en hebben we alle ruimte in huis weer terug, die door de dubbele hoeveelheid hokken - in aanbouw en de geleende tijdelijke huisvesting - flink ruimte in beslag nam. We zijn heel tevreden met het resultaat. De ratjes zijn er helemaal over te spreken en dat is wat telt.

---------------------------------------

3 maart 2016

Verkoudheid is nagelopen.

Onze dieren worden om medische redenen van ons 'houders van onze dieren' gehouden op Plospan, ontstofd en verhit houtvezel.Omdat dit ook voor astmatische paarden gebruikt kan worden, hebben zowel wij als de ratten hier geen last van op onze luchtwegen. We zullen niemand ditzelfde advies geven om hetzelfde te doen, maar dit is waarom wij het doen. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar in de handel en we kunnen u alleen maar adviseren om hierin zelf uw keuze te maken.

Voorafgaand aan het gebruik van Plospan ontstofd en verhit houtvezel (waardoor de genetische eigenschappen gewijzigd zijn en het stof uit de bodembedekking verdwenen is) hebben we wel bekeken (middels een intern onderzoekje onder hamsters- en rattenhouders een aantal jaren geleden) of het verantwoord is om dit te gebruiken en daar bleek dat het mogelijk was omdat het vijf jaar duurt voordat een rat of hamster hier pas echt last van krijgt. Voer, verbondenheid met u als eigenaar en medische zorg draagt hier ook nog aan bij. Als het dus uw keuze is om Plospan te gebruiken en uw ratten hebben er verder geen last van, dan is het dus mogelijk om dit te doen. Het verleden heeft ons daarbij dieren opgeleverd van 2,5 - 4 jaar en negen maanden oud en om deze reden hebben we hiervoor toch een keuze gemaakt voor deze bodembedekking. Het is dan wel een verplichting om elke zes tot zeven dagen de bodembedekking te verschonen en dat is dus wat wij ook doen. Voor onze dieren en voor ons is dat sowieso erg prettig. Het verschil tussen zaagsel en Plospan is dat zaagsel enorm scherp gaat ruiken na een paar dagen (teken dat het ongezond is voor knagers en volgens mij ook voor mensen) en dat je de Plospan na een week vies ziet worden, maar nog niet ruikt. Op dat moment maken wij onze dieren al schoon.

U bent - nogmaals - geheel vrij in uw eigen keuze van bodembedekking. Wij zullen ons daar nooit in mengen.

---------------------------------------

19 februari 2016

Voeding van onze dieren

Omdat wij heel veel waarde hechten aan goede voeding, willen we graag aan anderen de mogelijkheid geven om
kruiden met ons mee te bestellen

Maandelijks bestellen wij voer bij de Baroen en dat doen we al jaren. Alle maanden komt het vers binnen (de houdsbaarheidswaarde van voer - voor de voedingswaarde halveert - is ongeveer vijf maanden) en wordt die maand ook meteen weer doorgegeven aan wie er met ons meebesteld. Sommige mensen gaan gewoon zelf naar de Baroen toe (als ze daar in de buurt wonen). Ook dat is natuurlijk een optie.

Ook basisvoer hebben we voorradig, maar juist omdat we alles zelf mixen, kunt u alle kanten op met de mogelijkheden wat u wel of niet zou willen meebestellen. De keus ligt helemaal bij u.

De meerwaarde van deze manier van kruiden aankopen, ligt in het feit dat we met elkaar groot kunnen inslaan en zo allemaal genieten van een mooie prijs voor het kruidenvoer. Ondanks dat we de bedragen lager kunnen houden, zitten we regelmatig toch nog aan een fiks bedrag per bestelling. Dat doen we liever dan voer geven aan onze dieren waarvan we niet weten hoe lang bij de dierenwinkel al heeft gelegen, waardoor er al vitamines verloren zijn gegaan. Nu komt alles vers van de fabriek uit Duitsland of rechtstreeks bij Garvo vandaan. De toekomstige eigenaren van onze ratten en de ratten zelf profiteren hier het meeste van, omdat de rittens een perfecte start meekrijgen vanaf het moment van de conceptie tot ze het nest verlaten. Een goed begin is fundamenteel voor jonge dieren. Het is aan u - als toekomstige eigenaar - om dit door te zetten.

Onze groothandel kunt u vinden onder De Baroen

---------------------------------------

4 februari 2016

"Vet en suiker in rattenvoeders" toegevoegd aan "Rattenapotheek".

Het onderwerp "Stikkende rat" is toegevoegd aan de EHBO. Ook is de kruidenlijst onderaan de beginpagina bijgewerkt.


---------------------------------------


28 mei 2015

De Paardebloem is aan de kruideninformatie toegevoegd, evenals een artikel over Kokosnoten
Ontwormen en Vitamine C en de kruidenlijst zijn bijgesteld / nagelopen.

Kokosnoten en Paardebloemen zijn, medisch gezien, krachtig. Dit heeft medisch onderzoek uitgewezen. Deze informatie willen we graag met u / jou delen, om een goede bijdrage te leveren aan een gezond rattenbestand in Nederland en Europa. Kokosmelk wordt door ons wel aan de moedertjes gegeven bij het grootbrengen van de jongen en bevalt ons erg goed. Ook heb ik het (mede) gebruikt (naast medicatie) voor zieke ratten met veel succes. Kokosmelk heeft i.i.g. onze interesse gewekt voor de komende jaren.


---------------------------------------

20 november 2014

Ik ben geen kleurtjes fokker, omdat ik niet geloof in prachtige kleurfoklijnen (qua uiterlijk) die door het inkruizen van kleurratten ( uit soms minder sterke of eindlijnkruizingen) mooie vachtkleurtjes geven. Het is aantoonbaar dat bepaalde variaties in kleurtjes, tekeneningen en in bepaalde vachttypes, inteeltziektes en/of gedragsproblemen met zich mee kunnen trekken, Je moet dus heel precies fokken als je kleurtjes of tekeningen fokt. Doe je dat niet, dan ben je vroeg of laat de Sjaak. Daar pas ik voor ! De eerste signalen zijn vaak gedragsproblemen en een minder goede tot slechte gezondheid. Daarom treft u in onze nesten niet altijd leuke kleurtjes aan, maar wel heel veel zwart en agouti. We blijven zover mogelijk weg uit kleurtjeslijnen. Een enkele blauwe of siamees die geboren wordt, zetten we wel in in onze foklijnen. Evenals gele ratten die in onze foklijnen verstopt zitten.

Ik (rattery Rivka) fok / kweek al vanaf mijn tiende jaar. In eerste instantie heb ik (samen met mijn moeder) kwartels en diamantduifjes gekweekt. Dat is al meer dan tien jaar geleden. Toen heb ik al geleerd dat wit op wit (kwartels of diamantduifjes, maakt niet uit) lethaalfactor geeft, als er geen 50% wildkleur achter zat. Zat er wel 50% wildkleur achter, dan waren de jonge duifjes split voor wildkleur ťn wit. Lethaalfactor wil zeggen, niet levensvatbaar. Datzelfde is er aan de hand met de ratten. Kleur op kleur is altijd een beetje een risico; zeker als je dat doet zonder dat je weet wat de ouders, grootouders en daar de ouders weer van waren. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Mijn persoonlijke mening is dat mooie kleurtjes nooit ten koste mogen gaan van de gezondheid van de ratten zelf. Iets wat in een foklijn zit, komt er vroeg of laat toch wel uit.

---------------------------------------

2 augustus 2014

Op grond van medische ervaring met dieren die iets mankeren of ouder worden, ben ik er een voorstander van om ze preventief in de zomermaanden te behandelen met Vogel 404, zodat deze dieren in ieder geval geen last van mijt krijgen, wat hun gezondheid ondermijnd. Het staat een ieder vrij om dit wel of niet te doen, maar het kan een enorm verschil uitmaken, (vooral) bij oudere dieren. Mijt herken je aan witte puntjes op de vacht en kan vaak direct gelinkt worden aan vers hooi bij de boer vandaan (prijstechnisch dan wel niet duur, maar mijten leven zich vervolgens wel uit op onze knagertjes, waardoor ze verzwakken), of andere huisdieren als (met name) katten en / of konijnen.

Daar waar sommige dierenartsen adviseren om oudere dieren in te laten slapen die iets onder de leden lijken te hebben (waar ze normaal nog fit en actief zijn) staan er meerdere opties open, op het gebied van kruidenkennis, om deze dieren te helpen goed te (blijven) functioneren, ondanks gebreken die te overzien zijn (zoals een ouderdoms-achterhandsverlamming). Deze zomermaanden gebruiken we om hier opnieuw weer in te duiken, omdat de mogelijkheden met een hele rijke kruidenvoeding veelbelovend lijken te zijn. Een dierenarts kan een heleboel, maar soms is het handiger om met natuurlijke middelen iets op te lossen (zeker met een probleem als achterhandsverlamming, waar een dierenarts weinig mee kan).

Voor vragen hieromtrent kunt u ons altijd mailen.

Houdt u de temperatuur in de gaten bij uw dieren deze zomerse dagen? Het kan vrij warm worden en daar moet soms op ingegrepen worden, wil het goed blijven gaan met uw dieren. Potjes met ijskoud water gewikkeld in een lapje (en deze in uw rattenhok leggen) maakt de temperatuur vaak al dragelijker.

We wensen alle ratjes en baasjes een goede vakantie toe.

---------------------------------------

28 juni 2014

Vorig weekend hebben we een tentoonstelling in Aalten gehad, met vijf verschillende nationaliteiten (deelnemende landen: Duitsland, Nederland, Zweden, TjechiŽ en nog een vlag die ik niet thuis kon brengen). Voor de tweede keer sinds zes jaar hebben we ratten op een show ingestuurd om te kijken of we onze standaard nog steeds hoog hebben kunnen houden de laatste paar jaren. We hebben in het algemeen gescoord tussen de 90-96 punten, met een gemiddelde van 93 punten. We wisten niet hoe onze ratjes uit deze keuring te voorschijn zouden komen, maar we zijn ontzettend blij met de resultaten. Ook met het scherpe oog van de keurmeesters. Daar kunnen we iets mee. Alle verbeterpuntjes zullen we meenemen in de volgende dekkingen.

OfficiŽle uitslagen kunt u onder deze link bekijken.

Onderstaande brief is een handgeschreven (door de heer J. Qalm) afgedrukt en ingebonden in de catalogus en sprak ons erg aan, omdat dit juist zo typeert wat we geprobeerd hebben te doen deze jaren. Ratjes fokken vraagt doorzettingsvermogen op sommige momenten. De heer Qalm spreekt uit ervaring. Dan is het ontzettend waardevol als je goede resultaten boekt op een keuring.

"Als een medaille Het doeleinde is, vind ik de reis er naar toe een stuk mooier."
- Erben Wennemars - (voormalig schaatser)

Eigenlijk is het in onze kleindiersport ook zo.

Het fokken, het verzorgen van de dieren. Gezondheid en het zoveel mogelijk naar de standaard te fokken naar de standaardeisen van het betreffende ras, te voldoen. En dan als kroon op dit gebeuren 'de show'. Waar men de concurentie aan gaat met de mede liefhebbers. Zo ook op de 'farm en country fair' een evenement dat uniek is in nederland, en waar ook dit jaar de vriendenclub 'rodent club rattonia' is onder gebracht. Juist op deze grote evenement , waar enkele duizenden bezoekers komen, kan men onze mooie knaagdierensport promoten. in ons geval de kleine knaagdieren. De dieren worden in het openbaar gekeurd zodat een ieder kan zien hoe dit gebeurd.

Van groot belang is dat er personen aangewezen zijn om voorlichting te geven over het verzorging en het houden van de dieren. Hebt u als fokker zaken die u graag behandelt wil zien, om de hobby nog meer naar buiten te brengen, meld het dan gerust, wij staan er voor open.

Een genoeglijke en leerzame dag toegewenst, met uw sponsorvriend
J. Qualm

---------------------------------------

6 juni 2014

De Duitse kleurstandaard is op de website gezet bij ratteninformatie (dit is de internationale norm, volgens welke je kunt fokken als je dat wilt). Dit is de standaard die wij al sinds 2002 volgen. Deze verschilt op punten met die van Nederland. Op een internationale keuring worden vaak strengere eisen gehanteerd. Dat kan je wat minder punten opleveren bij een evt. keuring, maar voor de kleur en de tekening van de ratten, weet je dan wel meteen waar je aan toe bent! Een keuring vertelt iets van de bouw en de kleur van een rat. Niet van de sterkte. Sterke en zwakke punten (of je nu een rattery bent of een particulier) moeten in beide gevallen bijgehouden worden in de notities. Een stamboom is hiervoor goed te gebruiken.

Ratten die volgens duidelijke (strikte) foknormen zijn gefokt zijn heel vaak sterker, mits er geen hele rare bochten genomen zijn (middels stevige inteelt) om een bepaalde kleur te verkrijgen. Wat niet in een foklijn zit, fok je er ook niet uit. Met het verdunnen van de vachtkleuren moet je juist extra gaan letten op de sterkte van het immuunsysteem. Als er door een zwarte- of agouti foklijn kleurlijnen gefokt zijn, dan komen die vanzelf aan het licht in de nesten daarna, zonder dat de rat inboet aan kracht op het gebied van gezondheid. Ook al oogt een rat licht van kleur, het is niet altijd wat ze genetisch 'zijn'. Daar zijn berekeningen voor. Een foklijn kan genetisch terugkoppelen naar acht generaties daarvoor.


Persoonlijk zijn wij van mening dat een rattery zich met veel meer bezig moet houden als alleen maar de ratten en een fokprogramma zelf. Er zweeft nog zoveel meer om heen aan belangrijke zaken, die direct van invloed zijn op de ratten!

Ook de Amerikaanse rattenclub geeft duidelijke informatie over ratten (en muizen).

---------------------------------------

28 mei 2014

Bij de kruiden is het onderwerp Munt toegevoegd. Onze ervaring is dat hoe gevarieerder een voeding bestaat uit een kruiden-, bloemen- en groentemix in combinatie met het basismengsel, hoe minder vaak een rat iets mankeert. Vet worden ze er nauwelijks van (ratten worden veel eerder vet van het hoge gehalte suiker en meelstof in voer wat niet goed in elkaar steekt qua grondstoffen). Gedroogde en verse (en ook gedroogde) kruiden bevatten nauwelijks vetten en werken alleen maar positief uit op het immuunsysteem. Hoe beter dit functioneert, hoe beter de rat het doet in zijn leven.

Wij hebben sterk de indruk dat verse munt uit de tuin bijdraagt aan het herstel van ratten die een verkoudheid hebben opgelopen (zeker in combinatie met gedroogde bloemetjes en kruiden in de voeding). Wij zullen dus vanaf nu de Munt in onze eigen tuinen hiervoor gebruiken (behoudens de lekkere thee die je er zelf ook van kunt trekken) om er in dergelijke situaties van aan de ratjes te geven.

Bij deze geven we de tip door aan wie hier iets mee wil doen.


--------------------------------------------------------------

11 januari 2014

De website is oficiŽel over naar de nieuwe domeinnaam www.rivka.eu
Rivka.nl is niet meer te benaderen op het web. Telefoonnummers etc. zijn vermeld bij "Contact" in het menu.

Het verhaal van Ruben een dierenwinkelratje dat bij ons kwam met een veel te laag gewicht en de eerste verschijnselen van ondervoeding (doordat hij te snel bij zijn moeder was weggehaald) kunt u alleen nog vinden onder bovenstaande link. Toen hij hier kwam met zijn eigenaren, hebben we hem bij een moedertje gezet en na een paar weken is hij mee gegaan naar huis. Hij is uitgegroeid is tot een geweldige leuke volwassen rat.

Rittens horen minimaal vijf tot vijf en een halve week bij hun moeder te blijven (dat geldt voor de mannen; als ze geslachtsrijp zijn worden ze vaak rond vier tot vier en een halve week weggestuurd door de moeder naar de voerbak, is onze ervaring). Regelmatig zien wij een snelle ontwikkeling van de mannetjes en mogen ze om deze reden (mits ze de 80-85 gram behaald hebben op die leeftijd en dus zelfstandig zijn) eerder weg bij de moeder als de zusjs. De meisjes worden vaak veel langer doorgevoed door moeder. Wat deze vlotte ontwikkeling veroorzaakt zal een combinatie zijn van goede voeding en de genetische aanleg van de ratten zelf. Het worden vaak grote mannen als ze volwassen zijn. Je kunt er verder niet zo heel veel aan beÔnvloeden. Dat geldt ook voor de gezondheid van de dieren en de leeftijden die ze halen.Veel van deze factoren zijn wel beÔnvloebaar door middel van volwaardige voeding en goede oplettende zorg van de nieuwe eigenaren!

Meisjes mogen soms tot zeven weken bij de moeder door blijven drinken, met een beetje mazzel. Door de meisjes lang genoeg bij de moeder te laten, krijg je sterkere ratten, die een stootje kunnen hebben als ze zelf jongen krijgen. FinanciŽel kost het veel meer, maar dan moet je geen dieren (in het algemeen) willen fokken. Dat is onze mening hierover.

--------------------------------------------

16 december 2013

Ratteninformatie: twee rŲntgenfoto's toegevoegd over een hernia bij ratten.

Het Antibiotica-beleid in Nederland is aangescherpt, ook voor dieren. Informatie hierover is opgenomen bij Eerste Hulp (zie menubalk) is aangevuld en bijgewerkt.

De leeftijden van onze ratten liggen gemiddeld tussen de 2,5 tot 3,5 jaar oud (met meerdere uitschieters naar boven) .

Er zijn meerdere ratten binnen onze groep ratten die langer geleefd hebben. Soms met behulp van een dierenarts en soms zonder ooit medische klachten te hebben gehad. Zo'n rat is bijvoorbeeld Currie. Een prachtige Husky-dame van 4,5 jaar oud, die bij fantastische mensen woont in BelgiŽ, die alles voor haar over hebben (en voor de andere ratten die ze hebben). D.d. 3-6-2014 overleden ten gevolge van een bacteriŽle ontsteking. Tussen 2007 en 2010 hebben we meerdere eigenaren (plm. 32) gesproken van onze dieren die dieren hadden die in deze leeftijdsklasse gezeten hebben. Dit zijn de voorouders van de ratten waar we nu nog mee fokken.

Zolang de rat voor verschillende dierenartsen nog steeds een ondergewaardeerd huisdier is, blijven we de situatie houden dat een deel van de dierenartsen onvoldoende kennis heeft van kleine knagers, waardoor een deel van de ratjes verkeerd gediagnostiseerd wordt, waardoor in een aantal gevallen (en niet alleen bij onze dieren) de leeftijd van de ratten niet helemaal terecht naar beneden gaat. Wat zou het fijn zijn als dat ook anders kan. Wat zou het fijn zijn als meerdere dierenartsen zich zouden specialiseren tijdens hun opleiding in de ratten (en andere knagers).


-----------------------------------

30 oktober 2013

Ratteninformatie is aangevuld met een MRI-scan van een rat met een middenoorontsteking en een hernia.

Op deze beelden is duidelijk zichtbaar, waarom een middenoorontsteking niet vergeleken kan worden met een tumor (waar het vaak voor versleten wordt, door een dierenarts zonder kennis) en wat een achterhandsverlamming eigenlijk inhoudt. De rug is dan niet gebroken, maar er zit een vernauwing in het gebeente, waardoor de zenuw afgekneld wordt. Hierdoor kunnen ratten verlamd raken, maar ook kan de aansturing minder aanwezig zijn. In het algemeen spreekt men dan over een achterhandsverlamming.


---------------------------------------------

2 september 2012

Wilt u geen van mijn ratten in de opvang terecht laten komen, alstublieft?! Als u er niet meer voor kunt zorgen, dan neem ik ze heel graag weer van u terug. Regelmatig zijn hier al oudere dieren teruggekomen en op de plaats van geboorte ook overleden, in onze ouderengroep. Dit is het standaardbeleid voor alle ratten die door mij of rattery Reizele uitgeplaatst zijn!

Ik neem geen standpunt in ten aanzien van andere ratteries. Wat ik u wel aanraad is om altijd na te vragen naar de leeftijden van fokratten in de generaties daarvoor en wat de redenen van overlijden waren. Het nakroost van deze ratten zal meestal volgen in het spoor van de ouders. Door dit goed te controlen kan u dat enorm in dierenartskosten schelen, omdat de sterkte van een foklijn genetisch vastligt (zij het dat het ook nog wel bij te sturen valt met behulp van honingproducten als Propolis).

---------------------------------------------

29 november 2011

Mijn kriteria bij het fokken etc.

Mijn (kwaliteits)standaarden voor wat betreft mijn foklijnen zijn nog steeds niet veranderd. De leeftijden van de foklijnen waaruit ik fokmannetjes gebruik, liggen tussen de 1,5 - 4,5 jaar oud (zo af en toe lukt dat nog). Ik probeer hiermee een verantwoorde keus te maken voor tamme huisdierratten met vooruitzichten op hogere leeftijden. De ratjes waar ik mee blijf fokken komen uit onze oudste (basis)importlijnen die we kunnen garanderen qua achtergrond. Bij deze ratten behoren stambomen sinds 2002. Juist omdat je let op kleine veranderingen (die kunnen leiden tot grotere fouten in een foklijn) kan je genetische problemen vaak al (vooruit) voorkomen door kritisch te fokken.

Onze ervaring is dat een rattenlijn bewijst zichzelf of niet. Op basis van hogere leeftijden (in gezondheid) zet je een foklijn door of niet. Die keus moet rigoreus gemaakt worden. De geschiedenis van de voorouders van de ratten, lokatie waar iemand woont (veel of weinig vervuiling in de lucht en in de grond) werkt ook mee of tegen in de leeftijd van de ratten. Uw rat pikt dit sneller op als uzelf doet. Water koken (of een waterfilter aanschaffen) voordat u het aan uw ratten geeft, kan heel veel verschil maken.

Een goed contact met de ratteryhouder zelf (o.a. de nazorg die verleend wordt bij evt. verkoudheden, virussen of andere vragen in de toekomst) zouden de doorslag moeten geven bij de keus waar u uw ratjes zou willen halen. Neemt u het me alstublieft niet kwalijk als ik dit zo zeg, maar dit moet in de praktijk wel zo werken! De zorg voor uw dieren moet niet ophouden op het mom ent van ophalen uit de rattery. Dit is onze mening.

Wij zijn vijf jaar geleden al gestopt met nederlands voer. Onze dieren worden gevoerd met Duits voer wat elke 1-2 maanden vers binnenkomt. Evenals kruiden uit een biologische Duitse kwekerij.

Het onthouden van vers en goed voer aan uw dieren (soms zonder dat u zich hiervan bewust ben, omdat de nederlandse fabrikanten het soms niet zo nauw nemen met het voer voor knaagdieren helaas), kan leiden tot een vroegtijdig overlijden, door tekorten aan vitaminen en mineralen, waardoor de rat kan verzwakken en bevattelijk wordt voor ziekten. Die bevattelijkheid is te sturen met goed voer, maar ook dan is ziekte niet altijd te voorkomen. Hooguit kunt u uw ratten ondersteunen met preventief Propolisgebruik vooraf zodat het immuunsysteem van uw jonge ratten goed onderbouwd wordt. Met name virussen zijn berucht om hun 'killergedrag'. Aan dit soort factoren kan ook een fokker of een rattery helemaal niets doen , als alleen de parate medische kennis delen die voorhanden is, om dit zoveel mogelijk te voorkomen of te bestrijden, al of niet met behulp van een dierenarts (indien nodig). U mag hulp verwachten van een rattery bij dit soort dingen.

Onder normale omstandigheden, is het mogelijk dat ratten de leeftijd van ongeveer de 2,5 - 3 jaar in goede gezondheid moeten kunnen halen.

Fokken met opvang is 'not done' ( ! ) in het belang van een foklijn. Uiteindelijk kan dat fataal worden voor een heel rattenbestand, waar een dergelijke rat in gekruist wordt op grotere schaal.

Heel graag wil ik contact houden met nieuwe eigenaren van onze ratjes, om te voorkomen dat ik een mogelijke karakterfout (in beginsel) te laat door heb. Ook kan het zo zijn dat de rat uw gezag niet accepteerd omdat u de rat teveel ruimte hebt gelaten in zijn jeugd-pubertijd, waardoor de rat het gevoel heeft dat hij de leiding moet nemen over u en mogelijk ook over zijn (of haar) kooigenootjes? Dat kan ik alleen maar beoordelen als ik u samen zie functioneren of de groep ratten voor me heb. Een voorbeeld hiervan is het gedrag "King of the Hill". Dat zal u niets zeggen, maar het wil zoveel zeggen als een rat die door hoger te gaan zitten, de dominantie in het hok laat gelden. Daar moet meteen op ingegrepen worden. Dit is zomaar een voorbeeldje.

In het contact met u, kan ik u misschien helpen met kleine dingetjes in de verzorging die voor u (misschien) niet vanzelfsprekend zijn, maar voor mij zo routine zijn, dat ik u met eenvoudige ideeŽn op weg kan helpen met de verzorging van uw dieren.

Ik neem mijn ratjes kosteloos terug als u er niet meer voor kunt zorgen. Als ik het kan voorkomen dat ratjes die door mij of rattery Reizele gefokt zijn, in de opvang terecht komen, doe ik dat ! Ik vind het verschrikkelijk als door mij gefokte ratjes in de opvang belanden. Dan plaats ik ze nog veel liever zelf uit. Op deze manier heb ik (in de loop van de jaren) een aantal ratjes met succes zelf door kunnen schuiven naar nieuwe eigenaren en zijn een aantal van hen hier ook de rest van hun leven gebleven. Helaas zijn er ook een aantal die ik niet meer kan traceren omdat ze aan anderen doorverkocht zijn.

U mag ook de nieuwe eigenaar vragen contact met imij op te nemen, als u dat liever doet.

Vaart u liever niet op 'hear-say' over een rattery, maar oordeelt u zelf over iemand en over de ratjes door vragen te stellen en te gaan kijken in de rattery van uw keuze! Ik zeg dit omdat er 'zoveel meningen zijn over ratteries, als dat er ratteries zijn'. Harde feiten over leeftijden en redenen van overlijden bij ratten liegen niet !

---------------------------------------------

11 april 2011

Deze laatste weken zijn veel van onze oudere fokmannen weggevallen. Veel van hen zijn ruim over de drie jaar gegaan. Meerdere van hen hebben bijna de vier jaar bereikt. Met je verstand weet je wel dat ze een prachtige leeftijd bereikt hebben, maar als het moment daar is dat ze dan echt overlijden, is het toch weer schrikken. Geen van hen is overleden aan tumoren. Allemaal waren ze versleten en konden ze gewoon niet meer. In alle gevallen ging het om fokmannen (en nafok daarvan) uit de VS.

Alle nazaten van deze ratten worden (of zijn) ingezet in vervolglijnen. Er is geen foklijn verloren gegaan.

---------------------------------------------

28 oktober 2010

Vandaag nog meer data bijgewerkt van de nesten uit 2007. Ook hier blijken ratten zo sterk te zijn geweest dat ze de drie jaar gehaald hebben. Ik heb er nu 32 geteld. Het is echt fantastisch om te zien dat een rat op een gezonde manier oud kan worden, als je maar alle randvoorwaarden goed in de gaten houdt en let op allerlei dingen als voeding en zo min mogelijk inteelt.

---------------------------------------------

26 november 2010

Alle afgemelde ratten geboren tussen 2006-2008 zijn nu zoveel mogelijk opgenomen in de nestlijsten waarin ze geboren zijn.

In principe is een rat die de twee (tot tweeŽnhalf) jaar in gezondheid haalt, gewoon een rat die het goed gedaan heeft.

Natuurlijk wil je de leeftijden hoger zien komen, maar het kost tijd en inspanning om dit te bewerkstelligen. Dat gaat niet zomaar. Daarvoor moet je een enorm kritische selectie toepassen op je ratjes en ook alleen maar doorgaan met de beste ratjes van een nest of een familie. Ook de voeding doet er toe! Dat moet zo vers mogelijk zijn en zoveel mogelijk gemixt, zodat er niets aan ontbreekt. Er zijn zoveel kleinere (belangrijke) details die de leeftijd van een rat maken of breken. Het is net als met kinderen, 'hoe meer je er in stopt, hoe meer je er uit haalt.'

---------------------------------------------------------

17 mei 2010

Toegevoegd aan het menu van rattery Rivka: Aspartaam en MSG.
BELANGRIJK OM TE LEZEN.

Lex is bijgeschreven bij het IJ-nest van rattery Reizele, met een leeftijd van drie jaar en negen maanden. Hij is de vijftiende rat (over de laatste vier jaar) die we op hoge leeftijd bij hebben mogen schrijven. Verreweg de meesten van deze ratten hebben een uitstekende gezondheid gehad, zonder heel veel medische problemen. Ouderdomsgebreken kunnen we helaas niet uitsluiten.

---------------------------------------------------------

12 december 2008

Vanwege het wat hoge overlijdenspercentage aan kanker van ratten (wat te lezen valt op allerlei rattenfora) heeft het mij altijd geÔnteresseerd of hier iets aan te doen is, behoudens het goed fokken van ratten en het controleren en uitschakelen van kankergevoelige foklijnen. Ik heb me hier behoorlijk in verdiept en kom steeds meer alternatieven tegen die (medisch onderbouwd) aantonen dat onze ratten (en ook wij zelf als mensen) hiertegen voor een groot gedeelte beschermd kunnen worden, met relatief eenvoudige voedingsmiddelen. Vandaag heb ik daarom ook een geschrift over 'Groene thee' opgenomen in de Rattenapotheek. Lees het eens door en misschien kun je het toepassen op je eigen dieren?

Tevens staat er ook erg veel over honingproducten en vitamine C te lezen bij de Rattenapotheek die hetzelfde bewerken. De ervaring van jaren werken met deze producten (sinds 2004) hebben ons veel geleerd over het verbeteren van het imuunsysteem van de rat.

Mijn doelstelling is om deze kennis zoveel mogelijk te verspreiden, zodat zoveel mogelijk ratteries en rattenliefhebbers, hun dieren gezond kunnen houden met zo min mogelijk kosten die dit met zich meebrengt bij een dierenarts (al is die van tijd tot tijd wel eens nodig).

Deze kennis verspreiden levert mij absoluut niets anders op als alleen de voldoening dat ons rattenbestand in Nederland en Belgie mooie(re) leeftijden(gaan) halen in goede gezondheid.

Wie gebruik wil maken van deze kennis, is vrij om dat te doen. Wil je dat niet, dan is dat ook een keus.

Rattery Reizele

---------------------------------------------------------

7 januari 2008

WILT U ALSTUBLIEFT UW RATJES BESCHERMEN TEGEN DE KOU MIDDELS EEN DEKENTJE OF DIKKE HANDDOEK ALS U UW RATJES KOMT HALEN IN DE HERFST, VOORJAAR OF WINTER ???

Uw baby-ratjes zijn nog niet opgewassen tegen het constant wisselen van warm naar koud (van huis naar de auto), koud naar warm (in de auto) en de paar meter naar uw huis. Ze kunnen dan net een verkoudheidje opgelopen hebben !!!

---------------------------------------------------------

1 december 2002 - 17 december 2005

Sinds 1 december 2002 is de website een paar keer veranderd geweest qua inhoud en providers en uitgebreid. De opzet is vanaf het begin steeds hetzelfde gebleven, op de aankoppeling van rattery Reizele na op 4 oktober 2005.

Rattery Rivka is al aktief vanaf september 2002. Rattery Reizele bestaat feitelijk net zo lang als rattery Rivka, alleen de naam is later toegevoegd.

Met dank aan de eerste webmaster en persoonlijke vriend Patrick, die deze website voor ons in de steigers heeft gezet, toen we zelf nog niet wisten hoe het precies werkte.

 Copyright 2000 - 2020 by Rattery R&R