Rattery R&R - 4 september 2002 officiëel gestart.
Eerste nestjes in het jaar 2000.

Rattery Reizele
Alleen verder gegaan sinds maart 2021.


Mijn gedachten over het fokken van ratjes zijn samengevat in mijn richtlijnen



Korte rattery-informatie

Onze nesten

Al onze nesten zijn gebaseerd op onze oudste foklijnen sinds 2002. Wij weten exact uit welke ouderdieren onze eigen ratten gefokt zijn.

Voor zover wij niet over de aantallen heengaan die we (met de juiste aandacht en zorg)  aankunnen, zullen we altijd onze eigen dieren terugnemen.  Evt. teruggekomen dieren mogen kosteloos met u mee naar huis als doorplaatsers (als u een maatje zoekt voor uw ratje na bijv. een overlijden van een maatje van uw eigen rat), voor zover wij zien dat dat beter is voor het ratje zelf. Echter, we willen wel heel graag weten welk vriendinnetje of vriendje er bij komt te zitten. Het komt ook voor dat ratjes zich niet meer laten koppelen en daar zijn we voorzichtig mee.

Het is voor ons hele waardevolle informatie om zo nu en dan eens te horen hoe het met de ratjes gaat. Hierdoor kunnen wij onze foklijn blijven controleren.  Een mailtje is altijd welkom.

Door de jaren heen hebben we ook regelmatig ratjes met medische problemen van anderen opgevangen. Dat doen we nu in principe alleen nog maar voor eigenaren van onze ratjes. Desondanks reageert u gerust als u ergens een probleem mee hebt bij uw ratten en ze komen hier niet vandaan.


Huisvesting

De zomer van 2016 hebben wij gebruikt om onze kooien aan te passen aan de nieuwe maatgeving die voor de komende jaren verplicht gesteld gaat worden voor de hobbyhouderij. Wellicht bent u in deze periode bij ons binnen geweest en hebt u ons aangetroffen in de overgangssituatie waarin onze dieren tijdelijk (!!!) gehuisvest zaten in kleinere hokken. Op de website kunt u zien hoe de huidige huisvesting geworden is als u in deze tijd bij ons geweest bent. Met deze kooien kunnen we de komende jaren weer verder.

Uitplaatsen van rittens

In principe plaatsen wij alle rittens uit, ook als dat betekend dat ze misschien tot de 4e levensmaand (of langer) bij ons blijven. Ze krijgen allemaal een kans op een eigen 'thuis'.



Afkomst van onze ratten en voorwaarden waaronder wij fokken

Onze visie op het fokken van dieren is dat we een zo breed mogelijk genenpalet willen zien in (onze) dieren. Dit omdat inteelt ten koste kan gaan van de sterkte van het immuunsysteem van de dieren, waardoor de leeftijden naar beneden kunnen gaan. Dat is wat we voor alles willen voorkomen. We fokken volgens internationale (Duitse) norm. Kenmerk is dat de Duitse regelgeving voor fokkers behoorlijk strikt is (de dumbo was tot voor kort bijv. minder gewild). We hechten hier waarde aan omdat het goed is voor het 'totale beeld van wat een rat moet zijn'.

Een prijs winnen op een show is misschien leuk om mee te maken en het zegt ook wel iets over de rat, maar het heeft voor ons geen eerste prioriteit. De eerste prioriteit ligt op de karakters van onze dieren en de sterkte van het immuunsysteem, waar ze een heel leven lang mee moeten zullen doen en wat bepalend is voor de manier waarop ze oud worden. Tot nu toe blijken onze dieren in de meeste gevallen verkoudheden en virussen goed te doorstaan en worden ze gezond oud. Echte ouderdomsaandoeningen zullen er altijd zijn, daar kun je niet altijd omheen. Hier kun je vaak nog wel iets aan doen om het de rat gemakkelijker te maken.

Evt. fokkers met onze foklijn willen we graag zelf al beter kennen, voorafgaand aan het uitgeven van een fokritten.



De rat als huisdier in uw gezinssituatie

De rittens zijn gezinsratjes. Door selectie op bepaalde karaktertrekken zijn de ratjes gemiddeld wat slimmer als een gemiddelde rat. Dit is ook een beetje mijn doel. Juist voor autistische- en gehandicapte kinderen en jongeren zijn deze ratjes heel erg geschikt, omdat ze gedragsmatig positieve reacties triggeren.

Correspondeert het karakter van iemand uit uw huishouden niet met de rat of begrijpt u het gedrag van uw rat niet, dan kan ik u daarbij helpen om uw rat te leren begrijpen (en / of de persoon die niet matcht met de rat wat meer te vertellen waarom de rat zo reageert 'zoals hij reageert'). Over het algemeen hebben (voormalig) hondeneigenaren minder moeite met ratten als mensen die niet weten wat het is om een hond op te voeden. Maar dit is algemeen gesproken.



Contact met eigenaren

We vinden het prettig om contact te hebben met de eigenaren van onze ratten. Dat hoeft niet veel te zijn, maar toch, zo af en toe vinden we het fijn om even te horen hoe het met ze gaat. Ook als het niet goed gaat, belt u dan juist. Juist dan kunnen we u helpen met datgeen waar u niet uit komt. Het kost u niets en het kan u veel vragen en onzekerheden schelen. Een rat is geen gangbaar huisdier vergelijkbaar met een kat of met een hamster, we begrijpen het als u vragen hebt. Komt u daar alstublieft mee? Het kan betekenen dat u uw plezier in uw huisdier niet verliest en dat uw ratten het ook gezellig blijven vinden.



Voeding van onze dieren en de ervaring die we hebben opgedaan hiermee in het verleden

Omdat wij heel veel waarde hechten aan goede voeding, krijgen onze dieren elke maand vers voer en verse kruiden van Garvo en biologische kwekerijen uit Duitsland.  Onze ervaring is dat de dieren beter uitgroeien en sterker zijn op het immuunsysteem. Kruiden gelden als een waardevolle aanvulling op het voer, wat vertaald wordt in een goede gezondheid.

Bij bepaalde moeilijk behandelbare aandoeningen als onderstaande medische problemen, zijn kruiden een waardevolle aanvulling voor het herstel :

- Hersentrauma na een val. Een rat vertoonde agressief wantrouwig gedrag, wat opdook uit het 'niets'. De hersenpan vertoonde een buts. Dit is bepaald niet ongevaarlijk voor de rat zelf en kan dodelijk zijn. In mensenbegrippen zal een arts u dat ook kunnen bevestigen.
- Pootbreuken.
- Allergieën.
Voerallergieën kunnen door meerdere oorzaken veroorzaakt worden, maar de oplossing ligt in het herstel van de darmflora.
- Slechte conditie van een rat.
- Luchtwegproblemen.
Dit kan veroorzaakt worden door een gemis aan weerstand, door wat voor oorzaak dan ook... Dit kan elke rat een keer overkomen. Meestal gaat de weerstand er - in de basis - als eerste aan als een foklijn niet goed in elkaar steekt. Goed fokken blijft dus noodzaak! Helaas kan een virus blijvende schade aanrichten... Hier kan een rat mee leven, maar de kans dat u betreffende rat regelmatig hoort reutelen is aanwezig. Het kan ook slijten met de tijd.
- Bij een rat met een verregaande vorm van achterhandsverlamming, hebben wij goede resultaten geconstateerd door de rat op 100% op kruidenvoer over te zetten (op tijdelijke basis).
- Na een beet van een soortgenootje in een bloedvat tijdens een rattendiscussie, waardoor een bloeding ontstond, hielpen de kruiden om hiervan weer te herstellen.

In het geval van de rat met het hersentrauma, was het herstel te meten aan het originele karakter van de rat wat weer helemaal terugkwam (met terugvallen naar korte aanvallen van bang en schrikachtig gedrag). Dit type problemen bij ratten is voor dierenartsen een moeilijk traject, omdat het veel tijd en moeite kost om een dergelijke rat te begeleiden. Het gaat om 24-uurs-zorg per dag over langere tijd; de dierenarts had hier dan ook geen andere zinnige oplossing voor. Deze rat ging in de eerste weken heel erg goed vooruit, maar is helaas (ondanks de goede zorgen) toch een maand na zijn val in zijn slaap gebleven (18-03-2016). De schade was toch te groot, ondanks optredend herstel. Je wint de strijd niet altijd....

In geval van botbreuken, hersentrauma, voedselallergieën en achterhandsverlammingen staat een dierenarts vaker machteloos als deskundige en dan is een alternatief ( o.a. zo rijk mogelijke voeding) mogelijk. Maar ook wij (evenals de dierenarts) kunnen geen 'ijzer met handen breken'. Onze kennis reikt tot een bepaald punt en daar neemt de dierenarts het over (als het mogelijk is in de combinatiebehandeling - dierenarts vss kruiden - die bijdragen aan herstel) en soms is het omgekeerd.

We willen u altijd helpen als u zelf ergens niet uitkomt, maar de eerste verantwoording blijft altijd bij u zelf liggen (in financiëel en moreel opzicht ten opzichte van uw eigen dieren) om een dierenarts op te zoeken als daar een reden toe is.



Bodembedekking, waarom en hoe

Wij gebruiken voor onze dieren GEEN zaagsel (!) maar "Plospan Ontstofd houtvezel". Die keus is gemaakt vanwege persoonlijke omstandigheden met onze gezondheid én de gezondheid van onze dieren bij elkaar. Onze ratten hebben hier ook nog nooit een luchtwegprobleem op opgelopen in al die jaren, integendeel we hebben veel oudere ratten gehad op deze bodembedekking, zonder medische problemen!

Een onderzoek, gedaan (door en onder) een hele groep hamster- en ratteneigenaren (een aantal jaar geleden) liet zien dat voor luchtwegproblemen veel meer nodig is als alleen een bodembedekking als juist deze bodembedekking (mits zeer regelmatig verschoond!!). Ook de juiste voeding en andere factoren zoals het fokken met sterke foklijnen hebben hiermee te maken. Een document als Vroegtijdig overlijden op deze website vertelt u het een en ander over het vroegtijdige overlijden van ratjes (en hamsters). Plospan in de houtvezelvorm (verhit toot het kookpunt en ontstofd doordat de stofdeeltjes verdwijnen in een onderliggende bak) is pas na vijf jaar ('mogelijk'...) merkbaar 'minder goed' volgens officiëel onderzoek. Een rat en een hamster halen zelden de vijf jaar. Anno 2018 wordt "Plospan verhit houtvezel en ontstofd door deze procedure" niet als een bedreiging gezien door deskundigen.

Wat is Plospan precies? Plospan is verhitte houtvezel (tot het kookpunt gebracht en in één klap afgekoeld) waardoor de eigenschappen gewijzigd worden in positieve zin en de stof afgevoerd wordt uit de houtvezel. De stof blijft namelijk achter in een bak waar deze wordt verzameld. Hierdoor neemt het product 400x z'n eigen gewicht op bij gebruik (wat ik u niet zou aanraden uit te proberen, een week gebruiken is lang genoeg). Het wordt ook vaak voor Astmatische paarden gebruikt. Zaagsel is bepaald anders als Plospan en uiterst link voor de longen van de ratten. Hier lopen ze heel snel longkwalen mee op die ik geen enkele rat gun! Gewoon zaagsel gaat heel erg scherp ruiken van de plas van de ratten als het een paar dagen staat (éénmalig experimentje uitgevoerd in het verleden bij één rattenhok). Plospan ruik je na een week misschien een beetje, maar niet noemenswaardig veel.




Rattery  Reizele
(Marianne)








Copyright 2000 - 2024 by RR

 Laatst geüpdate : 25 mei 2022